Installera dränering

Med den omfattande informationen från oss kan du enkelt installera din egen dränering. Du kan enkelt beställa nödvändiga dräneringsrör av oss. Med vårt breda sortiment har du allt du behöver för ett komplett dräneringssystem. Våra produkter har kvalitetsmärken och de uppfyller de lagliga kraven och standarderna inom regnvattenavlopp. Installering av dränering kan vä även hjälpa dig med om du är bosatt i Stockholms-området.

Hur konstruerar man dränering?

I avsnitten nedan ger vi dig en praktisk förklaring av hur du installerar din dränering. Det är dock klokt att först tänka på vilken typ av dräneringssystem du vill installera. Till exempel kan du välja från ett enda system med dräneringsrör som löper parallellt med varandra och till exempel hamnar i ett dike. En annan möjlighet är ett komposit- eller fiskbensdreneringssystem, där de olika rören hamnar på ett rör som dränerar vattnet i en brunn, dike eller avlopp. Nedan kan du se hur du kan konstruera din dränering med de tre olika alternativen.

Dräneringskonstruktionsdjup

Vi går in i djupet under dräneringen, bokstavligen! Hur djupt beror på din jordtyp. För sandjord är det önskade djupet på skyttegraven till exempel 85 cm. I allmänhet är det bra att hålla ett minsta djup på 65 cm och ett maximalt djup på 95 cm. Grävgravar görs bäst med en tränare. Detta gör att du kan installera din dränering ganska snyggt med rätt djup och skadorna på din trädgård eller jordbruksmark är begränsade.

Skapa dräneringsavstånd

Ska du installera dränering och vill du veta avståndet du måste hålla mellan parallella rör? Detta avstånd beror på i vilken utsträckning dränering krävs på platsen. Vanligtvis är avståndet mellan två parallella dräneringsslangar 5 till 8 meter. I en hästlåda är detta avstånd 4 meter. Kontakta oss gärna om du ska installera dränering och vill veta det exakta avståndet du måste hålla mellan dräneringsrören.

Dräneringslängd

Det är bäst att lägga din dränering i en lång längd och i en rak linje. Detta skapar en sugeffekt och vattnet dräneras bättre till avloppet (till exempel ett dike, damm eller brunn). När du lägger dränering ska du hålla en längd på 360 meter för dina dräneringsrör. Om rören är längre blir risken för blockering för stor. Håll rätt längd så kommer du att dra nytta av ett optimalt dräneringssystem!

Konstruktion av en sluttning

Vi rekommenderar att du använder en lutning mot ändröret när du installerar dränering. Själva dräneringsröret ska vara plant, men med en lutning i slutet kommer vattnet att rinna bra. Kontrollera spåren där dina rör kommer att ligga för ojämnhet och lös jord. Detta kommer att förhindra fall efter att dräneringsrören har lagts . På Drainagebuizen.nl hittar du dräneringsbeslag online som är användbara vid konstruktion och lutning av ett avlopp, till exempel ett ändrör. Se vårt breda sortiment!

Skapa dräneringsfyllning

Påfyllningen av diken är mycket viktig för en optimal uppsamling av vatten under dränering. Det är bäst att använda grov sand, grus eller skal för detta. Ett litet lager av detta material kommer att bildas på botten av slitsarna. Fyll spåren med 45 till 50 cm grov sand eller skal och stäng med 25 cm trädgårdsjord eller gatusand. Se till att jorden är jämn efter avtappningen.

Dräneringskonstruktionsarter

Du har olika alternativ när det gäller komponenter om du ska installera dränering, till exempel olika typer av dräneringsrör. Du kan välja mellan:

  • Kala och blanka dräneringsrör; dessa är inte perforerade och har inte täckning
  • Kala och perforerade dräneringsrör; dessa är inte försedda med hölje
  • Dräneringsrör med kokosnötskal
  • Dräneringsrör med PP460-hölje
  • Dräneringsrör med PP750-hölje

De två första dräneringsrören som nämns ovan är särskilt lämpliga för användning runt träd och växter eller i tung lerjord. Dessutom kan du köpa dräneringsrör med hölje. Varianten med kokosnötskal är en tillfällig lösning; PP-varianterna håller mycket längre. Vill du veta mer om installation av dränering och de olika typerna av dräneringsrör? Tveka inte att höra av er till oss, vi är specialiserade på dränering i Stockholm.