Dräneringshölje

Ett dräneringssystem är ett mycket praktiskt system för effektiv dränering av överskott av regnvatten. Ribbade dräneringsrör av PE används för detta. Små perforeringar eller hål är anordnade vid den enskilda åsens lägsta punkt. Detta tillåter att vattnet sipprar bort, varefter det tappas ytterligare genom röret. De flesta typer av mark använder inkapslad dränering. Detta är ett slags skyddande lager som filtrerar bort jordpartiklar från vattnet. På detta sätt stängs dräneringssystemet mindre snabbt så att det fortsätter att fungera optimalt. Dessutom reduceras inflödesmotståndet så att vattnet rinner snabbare in i rören.

Dräneringshöljen

Vi rekommenderar att du använder rätt hölje för din dränering. Det finns olika typer och material. Kokosnöten är särskilt lämplig för sand- och torvjord och används ofta vid konstruktion av ett tillfälligt dräneringssystem . Detta är en bra lösning om du planerar att återanvända din mark om några år. Föredrar du en mer hållbar dräneringsform med kapsling av andra typer av material? Då är dräneringsrör av polypropen mycket lämpliga. Dessa finns i två varianter, som vi förklarar ytterligare nedan.

Dräneringshölje PP460

Ett av de mest populära materialen för ett dräneringshölje är PP460. Fibrerna i höljet tillverkat av polypropen har en mycket lång livslängd. 080-värdet används för att beskriva bredden på porerna. Detta är 460 um (mikrometer) för dränering med en PP460-täckning. Den finmaskade porstrukturen filtrerar effektivt bort små jordpartiklar. Vid kraftigt järnhaltig jord är en kapsling av PP460 ett mindre lämpligt val, eftersom rostpartiklar kan orsaka blockering. Att rensa dräneringsrören årligen kan i stor utsträckning lösa detta problem, men det finns också ett annat alternativ: PP750!

Dräneringshölje PP750

Som vi redan har nämnt ovan är ett dräneringshölje av PP750 ett utmärkt val för mycket järnhaltig jord. Fibrerna har en grövre struktur och bredare porer än PP460. 080-värdet på PP750 är 750 tum. Eftersom filtret är grövre, reduceras risken för att dräneringsslangen täcks av rostpartiklar avsevärt. Både avloppsrören PP750 och PP460 är gjorda av polypropen som delvis har återvunnits och kommer att pågå i 50 till 60 år! Dränering med en kapsling av PP750 är lämplig för nästan alla jordtyper.

Dräneringshölje kokosnöt

Tidigare användes vanligtvis kokosnötskal eftersom detta naturliga material är robust och mycket lätt. Men kokosfibrer smälter helt efter 6 till 11 år. Därför är dränering med ett kokosnötskal särskilt lämpligt som en tillfällig lösning. Rören för dränering med ett kokosnötskal finns i olika diametrar. 65 eller 85 mm används ofta för trädgården. Men det finns också andra diametrar för sportfält, hästlådor och stabil luftning, till exempel.

Dränering utan hölje

Ibland är det bättre att välja dränering utan hölje. Skåpet utelämnas runt träd och växter. På detta sätt förblir rören flexibla och lätta. De dräneringsrör som du bäst kan använda för detta är tillverkade av svart PE med ytter- och inre väggkanter som tål ett högt marktryck. En annan fördel med detta alternativ är materialets höga kemiska beständighet, så att till exempel rostavlagringar av järn från jorden inte har någon chans. Vill du veta mer? Kontakta oss då vi är specialiserade på dränering i Stockholm.